Jazzen kom till Sverige på 1910-talet, men det var inte förrän på 1920-talet den slog igenom. Den första jazzen som spelades här var i form av ragtime och dansmusik. Genomslaget kom med skivinspelningar och kanske framför allt genom turnerande orkestrar som spelade på dansställen och hade konserter.

Till en början användes jazz som ett inslag i den dansmusik och populärmusik som fanns här vid 1900-talets första årtionden, men med tiden såldes mer renodlade jazzskivor. Stora internationella artister i genren kom till Sverige på 1930- och 1940-talen, när populariteten ökat ytterligare.

Alice Babs

En av de allra största svenska jazzstjärnorna är Alice Babs, som levde mellan 1924 och 2014. Hon var sångerska och skådespelare och genombrottet fick hon med filmen en “Swing it, magistern!” som kom 1940. Med den filmen blev hon snabbt en symbol för den svenska jazzmusiken och också måltavla för reaktioner från dem som inte var så positivt inställda till genren. Sammanlagt gjorde hon runt 20 olika musikfilmer, men framför allt var hon kanske ändå sångerska. Med Svend Asmussen och Ulrik Neumann hade hon en trio 1959-1960 och de turnerade i USA. När Sverige för första gången var med i Eurovision Song Contest 1958 var det Alice Babs som framförde vårt bidrag. Hon kom då på fjärde plats. Under 1960- och 1970-talen hade hon stora framgångar, bland annat genom samarbeten med Duke Ellington, Povel Ramel och Charlie Norman.

Andra svenska artister på 1950-talet

1950-talet var den svenska jazzens absoluta storhetstid och Alice Babs var långt ifrån ensam om att nå framgångar. Monica Zetterlund var jazzsångerska, schlagersångerska, skådespelare och revyartist och slog igenom stort. Arne Domnérus var en av de allra största jazzmusikerna, och en av svensk jazz förgrundsgestalter. Andra som kan nämnas är till exempel Lars Gullin, Rune Gustafsson, Rolf Ericson och Bengt-Arne Wallin, vilka alla var stora i Sverige. Svenskar som blev stora internationellt var till exempel Gösta Törner, Åke Hasselgård, Putte Wickman, Bernt Rosengren, Lars Ersrtand, Nisse Sandström, Ove Johansson, och Bobo Stenson.

Jan Johansson

Jan Johansson är ytterligare ett av de stora namnen från den tiden. Han är en av dem som blivit bäst ihågkomna, kanske i första hand för sitt sätt att kombinera jazz och svensk folkmusik. Skivan “Jazz på svenska” finns fortfarande i många svenska hem. Han skapade även mycket annan musik och deltog som kompositör, arrangör och pianist i enormt många sammanhang. Något kanske inte så många vet är att det var han som skrev signaturmelodin till Pippi Långstrump.

Nalen

En av de viktigaste mötesplatserna under 1930-1960-talen var Nalen i Stockholm. Det är en konsertlokal som fortfarande bedriver verksamhet bland annat med klubbar och konserter. Det har dock inte skett kontinuerligt, utan 1967-1997 var det annan verksamhet i lokalerna. Under mitten av 1900-talet var Nalen en av de största mötesplatserna för musikintresserade. Namnet kommer från Nationalpalatset, som huset egentligen hette.