Under 1950-talet utvecklades rocken som genre, som en utveckling av blues. Den var då ofta dansvänlig och passade att bugga till. På 1960-talet utvecklades genren, bland annat var olika gitarrgrupper populära. I Sverige är exempel på det The Spotnicks och The Violents. När musiken utvecklades till fler olika genrer började man prata också om popmusik. Det första stora popbandet internationellt var Beatles.

ABBA och Gyllene tider

Det första riktigt stora svenska popbandet var ABBA, som gjorde succé både här och internationellt under 1970-talet. Deras vinst i Eurovision Song Contest var med och skapade det svenska musikundret, som man fortfarande pratar om. Ett annat popband som blev stort i Sverige på 1970-talet var Gyllene Tider.

Proggen

I Sverige präglades 1970-talets popmusik annars mycket av proggen. Förutom att det var en musikstil som slog igenom stort fanns det en kritik mot den musik som var mer kommersiell, som till exempel ABBA:s och Gyllene Tiders musik. Inom proggen menade man att musiken skulle användas med politiska syften och för att förändra världen. Några stora proggband var Blå Tåget, Nationalteatern, Nynningen, Fria pro-teatern, Röda bönor och Samla mammas manna. Som hörs på en del bandnamn sysslade många grupper även med teater och använde musiken i det sammanhanget.

Punken

Efter proggen kom punken, i slutet av 1970-talet. Genren växte fram på andra håll och var stor till exempel i Storbritannien, men även Sverige hade sin egna punkscen. Också punken var motståndare till det kommersiella, men musikstilen var annorlunda än proggen. Soundet var snabbare och hårdare, det fanns mindre krav på några förkunskaper i att kunna spela och en större del av uttrycken handlade om att provocera. Bland tidiga punkband i Sverige fanns bland annat Ebba Grön och KSMB.

Hårdrock

Hårdrocken växte fram som genre parallellt med detta och från Sverige har det kommit en hel del stora hårdrocksband. På 1980-talet var Europe väldigt stora och efter det har bland annat Hammerfall och In Flames nått stora framgångar.

Andra genrer

Antalet genrer och undergenrer inom svensk pop- och rockmusik är mycket stort. Några till behöver kanske ändå nämnas. Schlager och dansband kan klassas som en form av pop. Dessa genrer har hållit sig närmare att vara dansmusik och förutom att proggen och punken kritiserade kommersiella stjärnor som ABBA vändes kritiken även mot den här typen av kommersiell musik. Ulf Dageby som var stor inom proggen gjorde till exempel en låt som hette “Doin’ the omoralisk schlagerfestival”. Country är en musikstil som länge förknippades med amerikanska artister, men stilen togs upp av en del dansband och schlagerstjärnor som bland annat Kikki Danielsson och Jill Johnsson har spelat in country.