I ett tidigare inlägg på den här bloggen gjorde vi en djupdykning i vad som kallas det svenska musikundret, det faktum att Sverige för att vara ett såpass litet land exporterar väldigt mycket musik. I det här inlägget ska vi titta på några andra länder som exporterar mer musik än vad man kanske tror, eller länder som strax förväntas göra det.

En bra och minnesvärd låt kan kallas för ett ‘örhänge’ eller en ‘juvel’. Hos Jewelrybox.se är det dock inte den typen av värdesaker du hittar. Nej, de är en av nätets bäst sorterade försäljare av smycken med varumärken som Efva Attling och Georg Jensen i sortimentet. Våren börjar närma sig och i och med det går vi in i bröllopstider. Du kan knappast hitta något bättre än Schalins vigselringar för att överraska din älskade. Besök Jewellrybox.se för att hitta era vigselringar eller något annat vackert smycke.

Indien

På pappret ska Indien vara en av världens största musikproducenter. Med en befolkning på mer än en miljard innevånare bör det finnas gott om talang att hämta. Trots det har det varit snålt med indiska hits på världens topplistor. Vissa bedömare menar nu att det kan komma att förändras inom kort. Skälet till det menar man dels beror på den stora befolkningen, samt att en stor andel av den är ung. Det har gett en utveckling där Indien på bara något år mer än fördubblat mängden musik som producerats i landet.

Tyskland

Tyskland har redan status som centrala i musikhistorien med en mängd framgångsrika musikexporter. De senaste 20 åren har Rammstein varit en av de största. Men också band som Tokio Hotel, ATB och Digitalism. Blickar vi tillbaka ytterligare hittar vi stora band som Kraftwerk, Boney M, Scorpions, Helloween och Tangerine Dream. Tyskland spås även framledes en lysande framtid för sin musikexport. Sett till musikhistorien har låtskapare från Tyskland en förmåga att på en gång förvalta det traditionella och blicka framåt. I centrum för landets musikproduktion står förstås huvudstaden Berlin, som med en vital klubbscen ger gott om möjligheter åt elektroniska musiker.

Japan

Bland världens länder är Japan ett unikum – inte bara för att det är det enda landet i världen där musikmarknaden fortfarande domineras av fysiska skivor. Landets musikscen har en helt egen identitet. Band som Yellow Magic Orchestra, X Japan, Dreams Come True, Southern All Stars och många fler visar att musiker från landet är helt orädda när det gäller att blanda musikaliska genrer och uttryck på ett sätt inga andra gör. Det spelar i princip ingen roll vilken märklig genre-kombination du tänker dig – det finns alltid någon japansk artist som testat den (Heavy metal och reaggae någon?). Trots det (eller kanske just precis därför?) har det varit svårt för japanska artister, med ett fåtal undantag, att slå internationellt. Det vore dock inte förvånande om detta förändras inom de närmsta åren.