På 2010-talet har elektronisk musik representerat det svenska musikundret. Två exempel är Swedish House Mafia och Avicii som fått nästan ofattbart stora framgångar världen över.

Swedish House Mafia

Swedish House Mafia var en svensk DJ- och producent-trio som bestod av Sebastian Ingrosso, Axwell och Steve Angello. Gruppen bildades 2005 och när de gav ut sin första singel 2010 slog de igenom stort. Deras samarbete med Absolut Vodka har lett till över 118 miljoner visningar på YouTube. Ett annat exempel på deras framgång är att 55 000 fans kom till deras avskedskonsert i Miami 2013. Gruppen slutade efter det, men återförenades fem år senare för en spelning på samma plats, vilket gick att läsa om på DN och i andra tidningar.

Avicii

Avicii slog igenom 2011 med låten “Levels”. Debutalbumet “True” kom 2013 och fick topp 10-placeringar i mer än 15 länder. Den största hiten från skivan var “Wake me up” som toppade listorna i Europa, nådde fjärde plats i USA och blev den mest spelade låten på Spotify. Efter det var han en av de allra största, fram till sin bortgång i självmord 2018. Efter hans död kom ett postumt album, där alla intäkter går till en stiftelse som arbetar mot psykisk ohälsa. Det har även kommit en uppmärksammad dokumentär om honom.