Samhället förändras och teknikutvecklingen går rekordsnabbt. Medan musikbranschen till stor del tidigare handlat om musik och produktion av den, kan man nu alltmer se hur teknikens betydelse växer. I början av 2000-talet var det till exempel en stor grej med mobilsignaler. Bara i Norden laddades det ner runt 25 miljoner signaler och för varje signal kunde upphovspersonen få 90 öre av den tia de kostade. En verksamhet i utkanten av musikbranschen, men en spegling av sin tid.

Spotify

Något som varit mer betydelsefullt än ringsignaler och som kommit lite senare är de tjänster som används för streaming. Även där är Sverige i framkant, eftersom Spotify är svenskt. När bolaget lanserades på börsen i New York under 2018 började det pratas om det svenska musikundret. Fast inte i så optimistisk ton. Det man funderade över var vad som skulle hända om det gick dåligt för Spotify. Skulle det påverka synen på svensk musikindustri?

Teknik och musik i framtiden

Det är svårt att förutspå vart tekniken kommer ta oss, men det som går att veta är att tekniken nu är en integrerad del av vårt samhälle. Kommer det finnas ett svenskt musikunder i framtiden kan det lika gärna handla om tekniska tjänster som skapande av hitlåtar.