Svensktoppen är ett program i Sveriges Radio som funnits sen 1962, där en svensk hitlista presenteras. Genom tiderna har det funnits lite olika krav på vilka låtar som ska vara med. Tanken har nämligen varit att det ska vara en lista med svenska låtar, men vad är då svenskt?

Nya regler 1974

Under 1970-talet framfördes kritik mot programmet, eftersom musik som skrivits och framfördes av personer som inte var svenska medborgare kunde vara med. För att återskapa att listan skulle vara just svensk infördes en regel om att svenska medborgare måste ha skrivit text och musik. Översättningar var inte längre ok. Däremot kunde artisten som framförde låten ha ett annat medborgarskap.

Nya regler 1978

1978 tillät man översatta låtar igen, men minst hälften av låtarna som gavs chans att komma in på listan skulle ha svenska upphovsmän.

Nya regler 1985

Listan lades ner några år och när den kom tillbaka 1985 måste text och musik återigen ha skrivits av svenska medborgare. Nytt var att instrumentala och religiösa låtar kunde vara med.

Nya regler 2003

Efter att melodifestivalen tagit bort kravet på svenska gjorde Svensktoppen det också. Det är nu ok att sjunga på vilket språk som helst, däremot ska text och musik vara skrivna av svenska medborgare och texten ska inte vara översatt.