Max Martin föddes 1971 och heter egentligen Karl Martin Sandberg. Han är en svensk producent och låtskrivare. Han är en av dem som allra oftast nämns som en del av det svenska musikundret, vilket inte alls är konstigt. Hans musik har fått framgångar med världsstjärnor som Britney Spears, Kelly Clarkson, Justin Timberlake och Backstreet Boys och inte mindre än 22 låtar han varit med och skrivit har tagit sig till första platsen på Billboard top 10, som är den amerikanska singellistan.

Musik av Max Martin

Det är inte svårt att hitta exempel på hitlåtar som skapats av Max Martin. En sökning på hans namn på YouTube ger bland annat träffar där olika låtar han haft med på Billboard top 10 klippts ihop. Som sagt har han tagit sig till en förstaplats med olika artister 22 gånger, men antalet gånger han kommit in på topp 10 är extremt mycket större än så.

Topplaceringar

Den första topplaceringen Max Martin fick på Billboard top 10 var 1999 med låten “…Baby One More Time”, en av Britney Spears största hits. Hon har tagit två andra av hans låtar till förstaplatsen också, “Hold It Against Me” och “3”.

Andra artister som gett Max Martins låtar en förstaplats är Katy Perry (8 gånger!), Taylor Swift (4 gånger), P!nk (2 gånger), ‘N Sync, Kelly Clarkson, Maroon 5, The Weeknd och Justin Timberlake.

Backstreet Boys har haft en rad hits med Max Martin-låtar, men ingen tog sig till en förstaplats.

Cheiron

Max Martin var del av Cheiron från 1993. Cheiron var en legendarisk musikstudio som fanns på Kungsholmen i Stockholm, men det var också ett kollektiv av musikproducenter. Förutom Max Martin var Denniz Pop ett av de stora namnen på Cheiron. När Denniz Pop dog 1998 fortsatte verksamheten, men i slutet av 2000 lades Cheiron ned. Cheiron fanns mellan 1992 och 2000, med en storhetstid i slutet av 1990-talet.